Vijf voordelen voor je gezondheid van havermout
Is haver een superfood? De term superfood wordt gebruikt voor voeding die uitzonderlijk voordelig is voor je gezondheid.
Het ene voedingsmiddel is het andere niet, en daarom worden voedingsmiddelen zoals onder andere blauwe bessen, goji bessen, abrikozen, quinoa of chia als superfood bestempeld. En ja, haver is ook een superfood, net omdat het zo verschilt van andere graanproducten. Het is een volkorengraan maar ook een prima bron van vitamines, mineralen, en vezels. Het eten van haver kan leiden tot gewichtsverlies, een lagere bloedsuikerspiegel en vooral een lager risico op hartaandoeningen. Klink goed, maar hoe komt dat nu?
Lees hieronder de vijf belangrijkste redenen
Het is een goede bron van koolhydraten en vezels, maar er zitten ook meer eiwitten en vetten in dan in de meeste andere graanproducten. Verder bevat haver mangaan, fosfor, magnesium, koper en ook ijzer en zink. Dit zijn allemaal belangrijke mineralen. Daarnaast is haver ook een bron van Vitamine B1 en B5. Haver bevat per calorie inname heel veel goede voedingstoffen.
.
Haver eten geeft je een heerlijk verzadigd gevoel en je kan er een hele tijd mee verder. Voeding die vullend is, zorgt ervoor dat je minder gaat snacken en dus extra calorieën eet.
.
Alle volkoren graanproducten zijn een goede bron van vezels. En vezels zijn heel belangrijk in een evenwichtig dieet. Door onze geraffineerde voedingspatronen eten veel mensen te weinig vezels. Haver eten kan dus helpen je vezelinname te verhogen, en je darmwerking te verbeteren.
Haver - in tegenstelling tot andere graansoorten - bevat bovendien ook oplosbare vezels. Deze vezels worden bètaglucaan genoemd. Bètaglucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, geleiachtige oplossing in de darmen.
.
Door de barrière van de bètaglucanen in de darm wordt cholesterol minder opgenomen en dat leidt tot lagere LDL- en totaalcholesterolniveaus in het bloed. Dit is wetenschappelijk vastgesteld en daarom mag haver ook een Europees goedgekeurde voedingsclaim gebruiken.
.
Haver kan ervoor zorgen dat het bloedsuikerniveau lager wordt, vooral bij mensen met overgewicht of diabetes 2. Het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren. Deze effecten worden vooral toegeschreven aan het vermogen van bètaglucaan om een dikke gelei te vormen, die zorgt voor een tragere lediging van de maag en minder snelle opname van glucose in het bloed.
Haver is dus echt een superfood! Om onze haver mixen op smaak te brengen, voegen we andere, bijpassende superfoods toe. Ondek de verschillende KarmaKarma havermixen.
Ik heb het wat moeilijk met het begrip “superfood”. Volgens mij bestaat dat niet. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle nodige voedingsstoffen. Alles draait rond combinaties, frequenties en hoeveelheden. Dit neemt niet weg dat ik het volledig eens met de 5 voordelen. Samen leren we iedereen havermout eten Griet en jouw producten helpen hier zeker bij, top! Els, diëtiste
Ik heb het wat moeilijk met het begrip “superfood”. Volgens mij bestaan deze niet. Niets is super op zich. Het gaat over hoeveelheden en verhoudingen. Dit neemt niet weg dat ik het volledig eens ben met de 5 aangehaalde voordelen. Samen leren we de mensen havermout eten Griet en jouw lekkere producten zijn hierbij een grote hulp!